Herk in de ban van Sint-Maarten
HERK-DE-STAD,- Afgelopen zaterdag onderging Herk – Centrum een complete metamorfose. De gemeente vierde zijn patroonheilige Sint-Martinus. Traditioneel gaan de Sint-Maartenfeesten door op 11 november maar dit jaar uitzonderlijk op zaterdag 10 november. Dit om zoveel mogelijk mensen te lokken . Ondanks het barslechte weer werd het toch nog een geslaagde editie.
Wie of wat was Sint-Maarten eigenlijk? Volgens de legende werd Martinus geboren in 316 als zoon van Romeinse ouders en ging hij reeds op jonge leeftijd in het leger. Aan de stadspoort van het Franse Amiens gaf Martinus volgens de overlevering de helft van zijn mantel aan een bedelaar, meer bepaald zijn helft want het andere stuk zou van Rome geweest zijn. Op deze wijze wordt Sint-Martinus nog steeds vaak afgebeeld. Tot op de dag van vandaag wordt de heilige gevierd in enkele streken in België, Nederland en Duitsland. Dit ook in Herk-de-Stad omdat zijn naam verbonden is aan de parochie. Aan de voet van de Sint-Martinuskerk stond 10 november dan ook compleet in het teken van zijn patroonheilige.
Al vanaf de vroege namiddag was iedereen uit Herk en omstreken welkom op het marktplein voor de jaarlijkse Sint-Maartenmarkt. In tegenstelling tot vorige jaren kwam er niet veel volk opdagen. Veel marktkramers haakten op het laatste moment af na het bekijken van het weerbericht.” Het is echt opvallend hoe weinig marktkramers dit jaar aanwezig zijn.” De Sint-Maartenmarkt is normaal goed voor een vol marktplein en zelfs tot in de zijstraten staan normaal kraampjes. Vooral de verkopers van kleding en huishoudproducten zijn afwezig op deze editie,” reageerde groenteboer Eddy Schoenmakers. In tegenstelling tot het marktplein liep het cultureel Centrum De Markthallen wel aardig vol. Voor de jongste feestvierders was er een optreden van de populaire groep SPRING voorzien . Het optreden was een absoluut schot in de roos. De helden van het jonge publiek ontgoochelden niet en bezorgden kinderen en ouders een leuke namiddag om niet gauw te vergeten. De aanwezige kinderen brulden enthousiast mee met de hits van Spring. Ondermeer Met de trein naar Oostende en Te min voor Anja werden luidkeels meegezongen.
Na het optreden van SPRING verplaatste het zwaartepunt van de Sint-Maartenviering zich van het cultureel centrum naar de speelplaats van het Amandina-college. Omstreeks zes uur vertrok daar de traditionele lampiontocht. Kinderen trekken door iedere straat van het verkeersvrije centrum met een zelfgemaakte lampion. Meestal is dit een uitgesneden biet met daarin een kaars. Na de optocht werden de deelnemers beloond met snoep. Dit soort optochten komt voornamelijk voor in andere delen van het land. In het West-Vlaamse Ardooie trekt de jaarlijkse Sint-Maartenstoet duizenden toeristen.
Hoogtepunt
Intussen liep de feesttent op het marktplein aardig vol. De Vlaamse schlagers waren kilometers in de omtrek te horen en de jeneverbar kende heel wat succes. Al dan niet onder de invloed van een geestrijke drank barstte het feest los in afwachting van het hoogtepunt van de viering, het vuurwerkspektakel. Even was er vrees als het vuurwerk wel kon doorgaan.” Omwille van de overvloedige regenval en de hevige rukwinden was het maar de vraag of het geplande vuurwerk wel kon doorgaan. Uiteindelijk besloot de firma die zorgde voor het vuurwerk dat het toch veilig genoeg was,” aldus derde schepen Danny Pauly. De regen zorgde voor een magisch effect wat leidde tot een koor van oe’s en aaa’s. Na een kwartiertje omhoog kijken was de show afgelopen en keerde de talrijke opgekomen toeschouwers terug richting feesttent of naar huis.
Fixkes
Na het vuurwerk zakte de Herkse jeugd massaal af naar Jeugdhuis Xl. Niemand minder dan de populaire groep Fixkes kwam hun cd presenteren. Jeugdverantwoordelijke Axel Van Aeken spreekt van een succes.” Het was bijna onmogelijk om nog te bewegen tijdens het optreden van Fixkes, we moesten zelfs mensen teleurstellen omwille van de beperkte capaciteit van driehonderd personen”. Vroeg afzakken naar het jeugdhuis was inderdaad geen overbodige luxe. Uit ondervinding kon deze reporter opmaken dat de reactie van Axel niet overdreven was. Een half uur voor het optreden zat de zaal al goed vol. Het werd steeds moeilijker om je nog rap richting toog te begeven en heelhuids terug te geraken met een gevulde pint. Als haringen in een ton genoot ik samen met de driehonderd andere aanwezigen van een meer dan geslaagde avond.” Het valt niet te begrijpen dat een bekende groep als Fixkes afgezakt is naar ons jeugdhuis. Eerder waren al grote namen uit de wereld van de elektronische muziek naar het jeugdhuis afgezakt maar dit is een nieuw hoogtepunt in onze prille geschiedenis,” volgens Koen Séree. Na Fixkes was het de beurt aan Rock Mesjeu, deze groep kon op veel minder belangstelling rekenen. De jaarlijkse Q-party in de veiling LTV zat hier voor veel tussen. Veel jongeren sloten een geslaagde Sint-Maartenviering af op de beats van het foute uur van Q-Music onder leiding van DJ Sven Ornelis.